עיבוד מחדש והקהייה שיטתית באמצעות תנועות עיניים (Eye movement desensitization and reassassment) הנקראת גם גרייה מחדש חד צדדית, היא מתודה פסיכותרפית ממוקדת לטיפול בבעיות של הפרעות חרדה והפרעות פוסט טראומטיות.
השיטה פותחה בסוף שנות ה- 80 על ידי ד"ר פרנסין שפירו, פסיכולוגית אמריקאית, שזיהתה קשר בין תנועות עיניים לבין הפרעות חרדה, קשר אותו גילתה על ידי חוויה שהיא עצמה עברה.
הטיפול נחשב לקצר טווח, בדומה לטיפולים פסיכותרפיים – התנהגותיים, ועל כן הוא מתאים במיוחד למי שמעוניין להגיע למצב של הקלה מהירה בסימפטומים של הפרעות חרדיות, ולעיתים יכול להוות תחליף לטיפול תרופתי או לטיפול פסיכותרפי ארוך טווח, היכול להימשך לעיתים שנים רבות ללא תוצאות קונקרטיות מיידיות.
הפרעה פוסט טראומטית מאופיינת ב"כליאה" של חוויה שלילית בתוך הזיכרון. כל אדם חווה זיכרונות חיוביים ושליליים, וישנם דברים מסוימים שמקושרים עם אותם זיכרונות וגורמים להם לעלות מדי פעם- כמו ריח או צליל מסוים.
כאשר מדובר בהפרעת טראומה, הזיכרון סביבו מתפתחת ההפרעה עולה בצורה עוצמתית על ידי מגוון רב של גירויים למוח, ומציף את מערכת העצבים וגורם, מבחינה פיזיולוגית, להישנות חווית המקרה שתועד בזיכרון.
בטיפול העיבוד מחדש באמצעות תנועות עיניים נעשית גרייה של שתי אונות המוח, והאדם לומד, על ידי הנחייה של המטפל, לשנות את ההקשרים הדימויים המקושרים עם הזיכרון של המקרה. כלומר- מדובר במעין תהליך מתקן לאופן בו תועד המקרה אצל המטופל.
הטיפול מדמה את תנועות העיניים שמתרחשות במהלך תהליך החלימה, והמטפל מדריך את המטופל לפתח תחושה חיובית ובריאה כלפי הפוביה. למעשה, זו מעין מקבילה בערות לחלימה מודעת.
קיראו: איזה טיפולים פסיכולוגים קיימים לטיפול בבריאות הנפש?
מדובר בטיפול אינטגרטיבי, המשלב בין התמקדות בתנועות עיניים ודימויים ויזואליים, לבין אלמנטים של טיפול התנהגותי קוגניטיבי. בשלב הראשון, כפי שנהוג בטיפול במצבי פוביות, יילמד המטופל טכניקות של הרגעה.
בשלב השני יתבקש המטופל להגדיר לעצמו דימוי ויזואלי ברור ומוגדר המזוהה אצלו עם החוויה הטראומטית, את התחושות הפיזיות מתעוררות עקב הזיכרון, ואת תהליך החשיבה השלילי.
לאחר מכן, ידריך המטפל את המטופל בתנועות עיניים. המטופל יתבקש לעקוב אחרי אצבעות המטפל שיביא לתנודת עין במהירויות משתנות, והמטופל יתמקד בדימוי השלילי ובמחשבות הטורדניות שנגרמות בעקבותיו.
לקריאה נוספת: מהי הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (OCDׂׂ)?
בשלבים הבאים, באופן הדרגתי, יתבקש המטופל להתמקד בדימוי תוך תנועות עיניים מודרכות ותוך פיתוח מודע של דפוסי חשיבה שונים ובריאים. ההנחה היא כי עם כל סט טיפולי, תרד ההשפעה השלילית של הדימוי הוויזואלי "הכלוא" במוח המטופל, והוא יילמד להתייחס אליו בצורה בריאה יותר, כך שהסימפטומים הטראומטיים והחרדתיים ירדו.
יש לציין כי היחס אל שיטת טיפול זה שנוי במחלוקת. ישנם מטופלים רבים המדווחים על הצלחה ועל שיפור מהיר ברמת התפקוד. מאידך, ישנם אנשי מקצוע שטוענים כי הצלחת הטיפול נובעת מן הפאן הקוגניטיבי- התנהגותי שלו, ועל כן כי מדובר בפסיכותרפיה התנהגותית לכל דבר. אולם, יש לזכור כי הפרעה פוסט טראומטית היא תהליך סובייקטיבי ומשתנה אצל כל אחד, על כן יש מטופלים שעבורם תתאים השיטה יותר מאחרים.
לקריאה נוספת: יתרנותיו וחסרנותיו של טיפול קצר מועד